یکی از رایج ‌ترین درمان‌ ها برای رفع درد، همان استفاده از داروهای غیراستروئیدی است. اگرچه استفاده از این داروها در تخفیف درد مفید است، اما دارای عوارض جانبی بوده و می ‌توانند سبب تحریک معده و یا زخم معده شوند.

در این میان برخی از اقلام خوراکی و میوه ها و سبزیجات حاوی خواص ضد التهابی و ضد درد و در واقع مسکن هستند.


برنج قهوه ای

این نوع برنج به همراه دیگر غلات کامل برای مبارزه با درد ناشی از سندرم روده تحریک پذیر مفید هستند. غلات سبوس دار منبع خوبی از منیزیم است که به نظر می رسد منجر به کاهش دفعات میگرن، کمک به آرامش اعصاب، بهبود وضعیت عروق خونی و عضلات می شوند. مصرف منظم برنج قهوه ای از افزایش وزن که خود عامل بروز التهاب است، پیشگیری می کند.


چای سبز، سیاه و سفید

سرشار از آنتی اکسیدان هایی به نام فلاونوئید است که منجر به کاهش خسارت سلولی در مبتلایان به آرتریت می شود.


کلم بروکلی

این سبزی حاوی گلوتاتیون است؛ یک آنتی اکسیدان که منجر به محافظت در برابر آرتریت می شود. دیگر سبزیجات حاوی گلوتاتیون عبارتند از: مارچوبه، کلم، گل کلم، سیب زمینی، گوجه فرنگی، آووکادو، گریپ فروت، پرتقال، هلو، هندوانه.


ماهی

ماهی های روغنی بعلاوه دانه کدو تنبل، روغن زیتون، روغن کانولا و ... حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که یک عامل ضد التهابی قوی است. این اسیدهای چرب به طور چشمگیری التهاب روده، گرفتگی عضله و درد معده را برطرف می کند و در برخی موارد مانند داروها درد را تسکین می بخشد. اسیدهای چرب امگا ۳ عملکرد سیستم گوارشی را نیز بهبود می بخشد.


زنجبیل

ماده ضد درد موجود در زنجبیل درد عضله، مفصل، سفت شدن و ورم عضله را در عرض۲ ماه تا ۶۳ درصد کاهش می دهد. مصرف روزی حداقل یک قاشق مرباخوری خشک یا ۲ قاشق مرباخوری زنجبیل تازه برای افراد مبتلا به درد عضله توصیه می شود.1


جوی دو سر

آندومتریوزیس هنگامی رخ می دهد که جداره های ریز رحم کنده می شود و خارج از رحم رشد می کند. به گفته محققان، این سلول های مهاجر دوران قاعدگی را در برخی زنان به دوران زجرآوری تبدیل می کند و به حدی التهاب ایجاد می کند که فرد درد بسیار شدید دارد. رژیم غذایی غنی از جو دو سر طی ۶ ماه این درد را تا ۶۰ درصد کاهش می دهد. با خوردن روزی یک پیمانه جو دو سر می توان از این درد رهایی پیدا کرد.


گیلاس

نتایج بررسی ها نشان می دهد از هر ۴ زن حداقل یک نفر به درد آرتریت، نقرس و سردردهای مزمن مبتلاست. آنتوسیانین ترکیبی که رنگ قرمز به گیلاس می دهد خاصیت ضدالتهابی دارد و ۱۰ برابر از آسپرین قوی تر است. آنتوسیانین، آنزیم های ایجادکننده التهاب در بافت ها را متوقف می کند و در نتیجه مانع از بروز دردهای متفاوت می شود. مصرف روزی ۲۰ گیلاس برای برطرف شدن درد، توصیه می شود.


زردچوبه

نتایج بررسی ها نشان می دهد، زردچوبه نسبت به آسپرین یا ایبوپروفن در تسکین درد ۳ برابر موثرتر است. زردچوبه ۵۰ درصد از درد بیماران آرتریت را کاهش می دهد. کورکومین، ماده فعال موجود در این ادویه، آنزیم تولیدکننده هورمون های دردزا را متوقف می کند. کافی است روزی یک چهارم قاشق مرباخوری از این ادویه مصرف کنید.


روغن زیتون

محققان دانشگاه پنسیلوانیا نشان داده اند که یک ماده شیمیایی در روغن زیتون به نام اولئوکانتال منجر به مهار آنزیم التهابی شده و درست مانند ایبوپروفن عمل می کند. این ماده همچنین خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر را نیز کاهش می دهد.


آناناس

بروملین، آنزیم موجود در این میوه گرمسیری منجر به کاهش میزان التهاب شده و دردهای ناشی از استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید را کاهش می دهد. مصرف این میوه تورم ناشی از سندرم تونل مچ دست را نیز در بیماران مبتلا کاهش می دهد.


سیب

جای تعجب نیست که پزشکان توصیه به مصرف روزانه یک عدد سیب می کنند چون حاوی آنتی اکسیدانی به نام کورستین است که خاصیت ضد التهابی دارد.


آجیل و دانه ها

غذاهای سرشار از تریپتوفان، اسید آمینه ایی که ممکن است منجر به کاهش درد شود، عبارتند از فندق، دانه کنجد، تخمه آفتابگردان، محصولات لبنی، سویا، غذاهای دریایی، غلات سبوس دار، برنج، لوبیا و عدس.2


قهوه

مصرف بسیار کم قهوه باعث کاهش احساس خستگی در هنگام انجام کار می‌شود. قهوه یکی از منابع غذایی کافئین‌دار است. کافئین را می‌توان در شکلات و چای نیز یافت. کافئین باعث تسکین درد می‌شود اما در مورد میزان مصرف کافئین باید با پزشک خود صحبت کنید.


پرتقال 

سرشار از ویتامین C است و در رفع سرماخوردگی مفید می‌باشد. پرتقال حاوی آنتی اکسیدان هستند که باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های التهابی مانند آرتریت روماتوئید می‌شود. خوردن این میوه در عدم ابتلا به بیماری‌های التهابی و تورمی مؤثر است.


آویشن 

گیاهی است که برگ‌های کوچک و خوشمزه دارد و می‌توان از آن به عنوان طعم‌دهنده در بسیاری از غذا‌ها استفاده کرد. ترکیبات موجود در آویشن درد را کاهش می‌دهد. آویشن به عنوان یک داروی ضدالتهاب بر روی دردهای مزمن تأثیر فراوانی دارد. برای افراد مبتلا به درد مزمن توصیه می‌شود که از آویشن به عنوان طعم دهنده در خورشت‌ها، سس‌ها و دیگر غذاهای خود استفاده کنند.3


روغن اسطوخودوس

اسطوخودوس گل هایی بنفش و رایحه ای بسیار خوش دارد و صدها سال است که به واسطه فواید سلامت و درمانی مختلف از جمله تسکین درد  استفاده می شود. مصریان باستان از اسطوخودوس در مومیایی کردن اجساد و یونانیان باستان از آن برای بهبود بی خوابی و کمر درد استفاده می کردند.

امروزه، روغن اسطوخودوس به واسطه اثر آرامش بخش طبیعی خود شناخته شده است. اما از این روغن برای بهبود زخم ها و عفونت ها قارچی نیز استفاده می شود.

در یک مطالعه، روغن اسطوخودوس به طور قابل توجهی مقدار داروی مسکن مورد نیاز برای تسکین درد کودکان پس از عمل برداشت لوزه را کاهش داد.


روغن رزماری

زمانی که درباره رزماری فکر می کنید، ممکن است بیشتر خورش یا غذاهای حاوی گوشت در ذهن شما نقش ببند، اما این گیاه دارویی فوایدی بیشتر از بهبود عطر و طعم غذاها را ارائه می کند.

مطالعه ای بالینی در سال ۲۰۱۳ نشان داد که روغن رزماری میزان درد ناشی از ترک داروهای مخدر را در افراد کاهش داده است. همچنین، این ماده به واسطه کمک به تسکین سردرد و توانایی شل کنندگی ماهیچه خود شناخته شده است.


روغن نعناع بیابانی

بیشتر افراد نعناع بیابانی را به عنوان محصولی که رایحه ای آن موجب تقویت هوشیاری و تمرکز انسان می شود، در نظر می گیرند.

در شرایطی که این درست است، برخی افراد با ریختن چند قطره روغن اساسی نعناع بیابانی روی شقیقه های خود از آن برای تسکین سردرد تنشی استفاده می کنند. همچنین، می توان از این روغن در حمام بخار و تنفس عمیق برای کسب اثری مشابه استفاده کرد.


روغن اُکالیپتوس

رایحه اُکالیپتوس شاید بیشتر به عنوان یک ضد احتقان قوی شناخته شود، اما مطالعه ای در سال ۲۰۱۳ نشان داد افرادی که طی سه روز و برای ۳۰ دقیقه در روز رایحه روغن اکالیپتوس را استشمام کرده بودند، تسکین چشمگیر درد پس از انجام عمل جراحی زانو را تجربه کردند.


میخک

میخک به طور سنتی به عنوان درمانی برای دندان درد استفاده می شود. نتایج یک مطالعه نشان داد که ژل میخک به اندازه ژل بنزوکائین در تسکین درد ناشی از دندان درد موثر بوده است.4


پی نوشت:
1.www.asriran.com
2.www.baztab.ir
3.www.mashreghnews.ir
4.www.kimia.care